torek, 30. april 2019

Čas je, da ponovno obiščemo sosednjo Avstrijo

Kam gremo pa letos?

Učenci izbirnega predmeta nemščina od 7. do 9. razreda so že obiskali Avstrijo v letošnjem šolskem letu, sedaj pa so na vrsti še učenci od 4. do 6. razreda. Mesec maj že trka na vrata, zato vsi skupaj že nestrpno pričakujemo dan, ko se bomo odpravili na naš izlet. Ampak kam sploh gremo? 





V bližini mesta Villach (slov. Beljak) se nahaja Vajškra (nem. Landskron), nekoč samostojna politična občina na Koroškem in je bila priključena mestu Beljak v letu 1973. Nahajala se je na tem, kar se je za določen čas pojmovalo kot nemško-slovensko jezikovno mejo na južnem Koroškem. Vajškra je znana po istoimenskem gradu („kroni dežele“), ki se nahaja nad samo vasjo na obronku Osojskih Tur.




Na gradu danes prirejajo predstave z orli, obiskovalcem pa grad poleg občudovanja vrednih ptic ponuja tudi nepopisen razgled na dolino in okoliško gorovje. 






Naša druga postaja bo tako imenovani hrib opic ali Affenberg, kjer si bomo lahko japonske Makaki opice ogledali od zelo zelo blizu. 






Med nami in opicami ne bo ne ograj in ne ovir, prav zaradi tega pa v parku veljajo tudi pravila, ki se jih je potrebno držati. 

1) NE DOTIKAJTE SE OPIC IN NE DREZAJTE V NJIH!
2) NE VZPOSTAVLJAJTE DIREKTNEGA KONTAKTA Z OČMI S POSAMEZNO OPICO PREDOLGO, KER TO SMATRAJO KOT NAMEN NAPADA!
3) ČE SE VAM OPICA PRIBLIŽA SE, PROSIMO, UMAKNITE IN NAREDITE PROSTOR VSAJ 1 METRA.
4) PROSIMO, NE DOTIKAJTE SE OGRAJ (DROGOV) OB POTI, OPICE JIH UPORABLJAJO KOT STRANIŠČE.
5) PROSIMO, OSTANITE S SVOJO SKUPINO, NE HODITE NAPREJ IN NE ZAOSTAJAJTE.

6) V ČASU OGLEDA V NAHRBTNIKE POSPRAVITE VSO HRANO IN PIJAČO TER DRUGE PREDMETE. FOTOGRAFIRANJE JE DOVOLJENO. 

Cilj »Hriba opic« Landskron je zagotoviti japonskim makakom naravno okolje, v katerem se bodo lahko prosto gibali kot v divjini. Japonskim makakom, zdaj ogroženi vrsti, želimo zagotoviti prostor, kjer bodo varno živeli in se razvijali. Landskron je zasebna družba, ki se financira brez državnih subvencij in ki se pokriva izključno z vstopnino. Želimo vzbuditi interes in razumevanje za primate, z vsemi njihovimi podobnostmi s človeško vrsto in hkrati z vsemi njihovimi posebnostmi.

Celotno posestvo Hriba opic zavzema preko 40.000 m2 in na njem živi okrog 145 Japonskih makakov. Ta »rezervat« je obkrožen z ograjo s trojno zaščito: elektriko, steklom in alarmom. Samo polovica posestva je odprta za obiskovalce, druga polovica je na voljo samo opicam. Tam najdejo svoj mir in počitek. Vsako leto se skoti več kot deset opičjih otročičkov. Na Japonskem so skozi zgodovino makake obravnavali zelo različno. Včasih so bili obravnavani kot svete živali (poznane so tri modre opice, ki niso ne govorile, ne slišale, ne videle nič slabega). Danes pa je letno več kot 5.000 živali ujetih ali ubitih. Prav tako pa zmanjševanje gozdnatih površin negativno vpliva na njihovo naravno okolje.

Na Japonskem so klimatske razmere podobne tukajšnjim, na avstrijskem koroškem. Opice lahko živijo zunaj skozi celo leto in se lahko prilagodijo temperaturam do -20°C.
Japonski makaki spadajo v družino »opic starega sveta« in v divjini dočakajo tudi več kot 30 let. Opice na Landskronu dosežejo povprečno 35 let, ker so ustrezno hranjene in imajo veterinarsko oskrbo. So vegetarijanci, hranijo se s sadjem, zelenjavo in listjem. Od repa do glave merijo približno 1 meter in dosežejo težo do 25 kg.   
V njihovi skupnosti vlada točno določen hierarhični red. Trenutni moški vodja skupine se imenuje Pauli in je star 20 let.

»Žetvena sezona« se začne v oktobru in konča v februarju. Samica nosi mladiča 5 mesecev in lahko skoti enkrat letno. Dvojčki ali trojčki se pri makakih ne pojavljajo.
Glavno zatočišče na Hribu opic je pozimi ogrevano in nudi zatočišče v ekstremno mrzlih zimah. Glede na rang v družini pa imajo dostop do zatočišča samo »višji člani« družine. Nižje rangirane živali imajo dostop v manjše hiške, ki so na voljo na posestvu, kjer se stiskajo na kupu in tako ohranjajo svojo telesno temperaturo. Na posestvu je tudi »urgenca«, kjer se oskrbi poškodovane ali bolne živali in kjer ostanejo pod veterinarsko oskrbo dokler ne okrevajo. 


Potrudimo se, da si bomo ponovno naredili lep dan v sosednji Avstriji, spregovorili kakšno nemško besedo tudi v vsakodnevnem življenju, se naužili lepot, ki nam jih kraji ponujajo ter se imeli neizmerno lepo. 

Zapisala Mojca Kacjan 

Ni komentarjev:

Objavite komentar