nedelja, 17. maj 2020

Virtualni izlet v sosednjo Avstrijo

Za učence 4. razreda bi bil prvi, za učence 5. in 6. razreda že drugi ali tretji. Kaj že? Naš izlet v sosednjo Avstrijo, seveda. Če bi bilo vse tako kot mora biti, bi se namreč včeraj odpravili skupaj na izlet v Avstrijo. A žal temu ni tako, zato vam lahko letos ponujam le virtualni izlet. Kaj vse bi si ogledali in kako bi potekal naš dan pa v nadaljevanju. 

Zbirno mesto

Sobota, 16. 5. 2020 je zapisano na koledarju. Ura je nekoliko pred 7. uro zjutraj in za šolo na avtobusni postaji po seznamu kljukam tiste, ki so že na zbirnem mestu. Veliko vas je, kar 63 učencev in učenk neobveznega izbirnega predmeta od 4. do 6. razreda. Toliko učencev seveda zahteva tudi veliko učiteljic spremljevalk. Kdo vse gre z nami?

Najprej je tukaj učiteljica Dragica Vidmar, ki se je zagotovo spomnite iz 1. in 2. razreda, izza vogala prihaja tudi gospa knjižničarka, Alja Bratuša, ki je za vožnjo na avtobusu zagotovo spet pripravila kakšno igro, tukaj je tudi že razredničarka 5. a razreda, gospa Martina Ograjenšek, ki nasmejana in dobre volje pričakuje nove dogodivščine ter razredničarka 5. b razreda, gospa Mateja Stražar, ki je mimogrede v pekarni še kupila nekaj za pod zob. In tukaj sem seveda jaz - vaš današnji turistični vodič po sosednji Avstriji. 

Pot

Vožnja z vsemi postanki do našega prvega cilja traja približno tri ure. Pa nič zato, na avtobusu smo vsi dobre volje, klepetamo, se smejemo, pojemo, skratka imamo se lepo. Preko Ljubljane in Jesenic nas prijazen avtobusni šofer odpelje do avstrijskega kraja Bad Bleiberg


Kraj v slovenščini imenujemo Plajberg pri Beljaku, sam kraj pa šteje nekaj več kot 2000 prebivalcev. Prvotno je bilo to zelo rudarsko območje, surovina pa svinec, od tod pa kraju tudi ime (Blei - svinec). Danes je to kraj vodnih vrelcev in term. 



Schaubergwerke Terra Mystica & Montana

Glede na to, da je bil kraj včasih rudarsko središče to tradicijo še danes ohranjajo v turistične namene. Rudarski jami Terra Mystica in Terra Montana na enem mestu ponujata namreč prav to: ogled rudarskega življenja in dela v rudniku. 

Zaščitna obleka in čelada in že gremo v rudnik. "Glück auf!" je rudniški pozdrav, ki je rudarjem vedno zaželel varno vrnitev nazaj iz jame. 68 m dolg rudarski tobogan nas popelje v goro neposredno do železniške postaje. Ju-hu-hu. Jaz bi šla še enkrat.


600 m hoje skozi Terra Mystico s sedmimi mističnimi jamami, multimedijskimi oddajami ponuja tudi vožnjo z rudarskim vlakom. 


Naš ogled jame se konča z 49 m dolgim dvigalom, ki nas dvigne nazaj na površje. Ogledamo si tudi 700-letno zgodovino rudarjenja v rudarskem muzeju in muzej risank, Terra Humoristika.   

Po ogledu se nekoliko okrepčamo z našo malico, nastavimo lica sončnim žarkom, razmigamo telo nato pa se vrnemo na naš avtobus in se odpravimo naprej. 

Tierpark, Schloss & Labyrinth Rosegg

Naša druga dogodivščina danes nas čaka v kraju Rosegg, ki v slovenščini nosi ime Rožeg. Staro naselje z mešanim slovensko-avstrijskim prebivalstvom leži na nadmorski višini 477 m pod ruševinami starega gradu roženskih grofov iz 12. stoletja.



Po zunanjem ogledu novega gradu Rosegg se odpravimo v živalski vrt, ki že 49 let ponuja na ogled kar 35 vrst živali in je hkrati največji živalski park na Avstrijskem Koroškem. 


Po predahu na otroškem igrišču se podamo še na zadnjo pustolovščino tega dneva. Med gradom in živalskim vrtom se namreč nahaja največji vrtni labirint Avstrije. Zasajen na površini 2400 kvadratnih metrov in z razglednim stolpom na sredini ponuja velik izziv. 



3, 2, 1 in tekmovanje se začne. Kdo bo prvi na sredini? 

Vrnitev domov

Kdo je zmagal v labirintu vam žal ne morem izdati, morda vam lahko povem naslednje leto. Na poti domov polni vtisov in nekoliko utrujeni obujamo spomine na čudovit dan ter se na Polzelo vrnemo med 16. in 17. uro. 

Tako bi torej potekal naš letošnji izlet. Upam, da ste z mano uživali vsaj v virtualnem ogledu, držim pa pesti, da nam bo na izlet uspelo iti naslednje leto. 

Pa kmalu spet na svidenje. 

Mojca Kacjan 

Ni komentarjev:

Objavite komentar